inloggen | registreren

Student exchange met Tsjechië

Sinds een aantal jaar gaan we met de eindexamenklas van het vmbo van het Ashram College naar Praag tijdens de reizenweek en bezoeken we daar een Gymnazium en sinds het afgelopen jaar hebben we contact met Emil Waldhauser en zijn studenten van Gymnazium Zikmunda Wintra in Rakovník, een naburig dorpje van Praag. Afgelopen jaar hebben onze leerlingen een scavenger hunt gedaan met zijn leerlingen. Emil heb ik ontmoet op de EMEA Summit van SMART Technologies in Hamburg, Duitsland de afgelopen zomer.
Afgelopen weekend is Emil met een klein groepje leerlingen naar Nederland gekomen om Nederland beter te leren kennen en een bezoek te brengen aan het Ashram College. Leerlingen Anne en Daan hebben vanuit aardrijkskunde en het eindexamenonderwerp 'vakantiebestemmingen' een programma samengesteld voor het bezoek. And they did a great job!


Op zaterdag zijn we naar Amsterdam geweest om het Anne Frankhuis te bezoeken, maar niet naar binnen geweest omdat er een wachtrij stond van minstens drie uur in de gruwelijke 'Siberische' kou in dit weekend. Wel hebben we Vlaamse friet gegeten, de Dam, de grachten en de grachtenpanden, het red light district, de bloemenmarkt, het Leidseplein en de Apple Store bezocht. Na het avondeten zijn we richting huis gegaan. Op zondagochtend heb ik de Tsjechen meegenomen naar de molenviergang in Aarlanderveen, de Nieuwkoopse Plassen en zijn we langs de Oude Rijn via Zwammerdam weer teruggereden naar Alphen. In de middag hebben we een rondvaart over de Brasem en het Brasemmermeer gemaakt met de Avifaunaboot en zijn de jongeren aansluitend gaan bowlen. 's Avonds waren we allemaal welkom bij Marnix thuis en heeft hij voor het gehele gezelschap (12 man!) heerlijk gekookt. 

Bij molen nr. 2 in Aarlanderveen

Maandag werd een schooldag en we hadden een vol programma voor het bezoek geregeld. Na dat ik het eerste uur had opgestart, heb ik Emil en de 5 studenten een rondleiding gegeven door de school, waarna ze achtereenvolgens lessen Engels, aardrijkskunde, geschiedenis, drama en Duits hebben gevolgd. Emil heeft tijdens het tweede uur mijn leerlingen uit 2-vmbo geholpen met de voorbereiding van hun Engelstalige presentaties, die ze aan het voorbereiden zijn voor een uitwisselingsproject met een schoolklas in Chicago. Tijdens het derde en vijfde uur in de geschiedenisles van Otto heeft Emil over de koude oorlog en Praagse Lente vanuit zijn perspectief verteld, omdat hij dat toen van dichtbij heeft meegemaakt. Mooi en authentiek verhaal. 

Emil geeft geschiedenis

Aan het eind van de middag is de voltallige Tsjechische delegatie onder begeleiding van de leerlingen uit 4-vmbo naar de supermarkt geweest om o.a. stroopwafels en strooigoed van de Ruijter te kopen. Daarna met z'n allen op de bus naar Schiphol. Het was een erg vermoeiend, maar mooi avontuur en ik en de leerlingen hebben veel zin om naar Rakovník te gaan en daar Tsjechië beter te leren kennen.
Beter te leren kennen, omdat ik al een jaar of 15 minstens één keer per jaar in Praag kom, maar het echte Tsjechië wellicht niet ken. Zeker niet als ik de verhalen en ervaringen over de levenssituatie van Emil hoor. Zo waren verrassend genoeg voor de Tsjechen de molens, de grachten van Amsterdam, de gastgezinnen en het strooigoed voor op de boterham de highlights. Leuk en vooral goed om te horen. De leerlingen zijn Facebookvrienden geworden en de herinneringen blijven! .... Wordt vervolgd!

Leerlingen van het Ashram College en Zikmunda Wintra

Bedankt! Leerlingen Anne, Yara, Youri, Marnix en Daan uit 4-vmbo, collega's Otto, Paul, Michael en Ronald en vooral de moeder van Daan en Sandra voor het opvangen van twee en vier(!) Tsjechen in huis. Jullie hebben het verschil gemaakt voor mij en het Tsjechische bezoek. 
 
Reactie van David op het afgelopen weekend:
 
 
"When we arived at Holland, i think that we were all a little bit afraid about the weekend because we didn´t know the people. But after a few hours we realized that it will be an awesome weekend. We became friends realy quickly and people were realy kind to us, so we could enjoy beautiful landscape, interesting culture and the hospitality of local people. I think, that in these four days we all have learned more about Holland, then for the entire years in school. The departure was realy touching and we already miss the country and especialy the people who became our friends."


Reacties (1):

Watzegieje?

Warning: strftime() [function.strftime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead in /home/vhosts/azonetv.nl/httpdocs/templates/azone/content/main.php on line 16
jaN - 03-04-2013, 14:49