inloggen | registreren

Hongerstaking voor rechtvaardigheid

Gepubliceerd door
Warning: strftime() [function.strftime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead in /home/vhosts/azonetv.nl/httpdocs/templates/azone/content/news.php on line 6
Natascha op 31-12-2008, 09:38

Tags: hongerstaking voor rechtvaardigheid

In de nacht van 18 op 19 december fietsten wij rond 24 uur nietsvermoedend langs het Ashram. Tot we licht zagen branden in de Zuid-Oostelijke vleugel en bedachten dat we een kijkje wilde nemen. We drukten op de deurbel en werden even later verbaasd binnengelaten door een vrolijk meisje met een rode kerstmuts. "Weten jullie dat het twaalf uur 's nachts is?" vraagt ze ons. De ironie daarvan lijkt ze niet in te zien, dus we gaan er verder niet op in. Duidelijk geen SmartBoard-dief. Maar met wie hadden we dan te maken en wat deden deze leerlingen midden in de nacht in de school?

We volgden naar lokaal 063, waar een groepje meisjes aan een paar schooltafels de Kolonisten van Catan zat te spelen. Ze hadden een aantal andere tafels tegen elkaar geschoven en daarop matjes en slaapzakken gelegd. Kopjes thee stonden op tafel. We besloten maar meteen met de deur in huis te vallen.

A-zone: Jullie zijn aan het hongerstaken?
Vasters: Eigenlijk vasten we. We zijn gisterenmiddag om 12 uur begonnen en zullen morgen om 12 uur pas weer eten aan mogen raken. Tot die tijd drinken we alleen water en thee. De thee overigens zonder suiker.

A: Hoe zijn jullie op zo'n idee gekomen?
V: < Wijzen naar Ilke >
Ilke: Ik loop al zo'n jaar met dit idee rond en dit leek een goede gelegenheid.
V: We waren uiteindelijk wel wat laat met alles organiseren, we wisten pas sinds deze week dat het ook daadwerkelijk in orde was als we op school zouden slapen. Daar zat trouwens wel de voorwaarde aan vast dat een docent toezicht zou houden. Voornamelijk voor de formaliteit. Nu zit Paul Nieswand, docent Duits bijvoorbeeld in de docentenkamer hiernaast, hij is om 22 uur gekomen en gaat om 4 uur weer weg, daarna komt Martin Duivenvoorden tot het einde, waar we erg dankbaar voor zijn omdat hij die ochtend ook nog een borrel heeft waar hij een praatje moet houden, en vanaf 19 uur is Fred van Dijke van wiskunde aanwezig geweest.

A: Jullie konden ze niet zover krijgen met jullie mee te vasten?
V: Nee, hoewel we dat wel nog geprobeerd hebben te verwezenlijken. Maar de meeste docenten haakten uiteindelijk af, wat wel een teleurstelling was. Ze hebben ons wel veel gesponsord!

A: En? Hoeveel geld is er al binnen?
V: We hebben nu al meer dan 400 euro, morgen hopen we op de Kerstmarkt nog meer op te kunnen halen.

A: Verzacht dat de honger, of hebben jullie daar geen last van?
V: Over de ergste honger zijn we nu wel heen, maar soms komt het weer even opzetten. Toen we hier begonnen vanmiddag lagen overal nog mandarijnen, koekjes en kerstkransen, die hebben we eerst maar allemaal naar de docentenkamer verplaatst voor het geval dat.

A: En wat doen jullie allemaal gedurende die 24 uur, behalve Kolonisten?
V: Tja, spelletjes, en nog meer spelletjes. En we hebben ook kerstkaarten gemaakt. Oh ja, en we gaan straks ook wel echt slapen, was het plan.

Terwijl cameraman Remco zijn mobiele telefoon weer opbergt (Klik hier voor een sfeerimpressie), nemen wij afscheid van Ilke, Esther, Joyce, Sanne, Diana, Janneke, Myrna en Christine die ons binnenliet. Bij het verlaten komen er nog wat verdwaalde vasters binnenlopen die niet de hele dag en nacht op school konden blijven. Ook Steven, Martijn, Koen en Floran wensen we succes de rest van de nacht. Wij gaan nu eerst maar eens naar huis om ons daar eens lekker te goed te doen aan alle ongezonde etenswaar voorhanden. En met volle mond uiten we ons respect voor de geweldige actie van deze 5vwo'ers!

Uiteindelijk hebben de leerlingen, zoals de Ashramsite vermeldt, 633 euro opgehaald voor het goede doel! Genoeg reden voor taart, zou ik zo zeggen.

Foto's van de kerstmarkt door AzoneTV zijn hier te vinden:
Kerstmarkt 19 december 2008
Reacties (0):

Geen.