inloggen | registreren

Samen met Belgen

Europees uitwisselingsproject. Azone doet verslag van 'De Ashram Belgendag 2012'. Ashram leerlingen verwelkomen hun Belgische lotgenoten uit Leuven. We schrijven 11 mei 2012. Organisatie: Trix!

Geupload op
Warning: strftime() [function.strftime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead in /home/vhosts/azonetv.nl/httpdocs/templates/azone/video/show.php on line 9
22 mei 2012 door jaN.
913x bekeken.
Tags:


Reacties (1):

Alphen aan den Rijn- Op 11 mei 2012 bezoeken 45 leerlingen van het Miniemeninstituut uit België hun lotgenoten van de Alphense school ‘Het Ashram College’. Beide scholen doen mee aan een Europees onderwijsprogramma, eTwinning. Door middel van ICT werken scholen uit verschillende landen samen om een efficiëntere en betere leeromgeving te creëren. Het Ashram College en zijn collega’s uit België gingen een stap verder en besloten elkaar, in levenden lijve, te ontmoeten.

De eerste ontmoeting is het niet, de Nederlanders zijn zelf ook al op bezoek geweest in België. “Het was, vooral voor de leerlingen, een echte cultuurshock”, laat Trix, organisator van Nederlandse kant, weten. “Het Miniemeninstituut is gevestigd in een klooster, de discipline is daar vele malen hoger. Een simpel voorbeeld: aan het einde van de pauze wachten de leerlingen elk in hun eigen hokje op het plein, tot ze door hun docent worden opgehaald. Dat is voor ons ondenkbaar.”

Dat er verschillen zijn tussen beide scholen, is te merken. Bij aankomst blijven beide scholen ieder aan hun eigen kant van de weg staan. Enkel wat stoere jongens mengen zich tussen de leerlingen. “Als je enkel met je Nederlandse of Belgische vrienden had willen omgaan, had dat gekund” verzucht Hans van Leeuwen, directeur van het VMBO. “Dat is jammer. Een verbeterpunt is dan ook om beide scholen echt te dwingen om samen te werken. Hoewel… Dwingen, ik denk dat stimuleren een beter woord is.” Hij glimlacht: “Dan is het volgens mij veel leuker voor de leerlingen”.

Ondanks dit feit, hebben alle leerlingen laten weten dat ze het ontzettend naar hun zin hebben gehad. De dagindeling bestond uit drie activiteiten. Eerst zouden ze een workshop volgen. Nederlandse docenten Spaans, Duits en Aardrijkskunde, die allen bekend zijn met de mogelijkheden van de huidige ICT, hadden een speciale les voorbereid waarin ze veel gebruikmaakten van de digitale kunsten. “Die digitale schoolborden van jullie, dat is echt wat voor onze school. Helaas heeft de directie andere prioriteiten, maar ik ga mijn best doen”, laat Dirk Staf weten, Belgische collega Duits.

Het tweede onderdeel van deze dag was een voetbaltoernooi, België tegen Nederland. Ondanks een hevig verzet, weten de Nederlanders de eer hoog te houden en winnen zij met 5-3 van België. Als laatste stillen zij hun honger door in de binnentuin van het Ashram College te barbecueën, alwaar de zon gelukkig ook nog even van zich laat weten. Onder begeleiding van de band ‘Natural Passion’ genieten zij van hamburgers en drinken zij een glaasje cola.

En dan is de dag alweer voorbij, Facebook en telefoonnummers worden uitgewisseld, en met een tevreden glimlach verdwijnen de Belgen één voor één de bus in. Op weg naar hun thuisland, na een geslaagde dag in Nederland.

Door Cas Wognum, 3vwo

Warning: strftime() [function.strftime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead in /home/vhosts/azonetv.nl/httpdocs/templates/azone/content/main.php on line 16
jaN - 22-05-2012, 13:24